Знаменитости

Карађорђев дом

У сред Шумадије, без икаквог објашњења или најаве, путник наилази на велики дворац који зврји напуштен и пропада. Осим натписа „Карађорђев дом“, ништа нам не говори шта је ова велелепна зграда и зашто је настала. А дворац под именом „Карађорђев дом“ у Рачи саграђен је за смештај напуштене деце и сирочади из Дунавске бановине; новоосноване бановине која је обухватала Војводину и Северну Србију. Изградња је омогућена донацијама краљице Марије и богатих грађана Раче. Пројектовао га је архитекта Душан Мичевић, а грађен је од 1929. до 1933. Својом разуђеношћу и лепотом се својевремено убрајала у лепше и репрезентативне објекте у Краљевини Југославији.  На фасади му стоји нешто другачији назив: «Дом Карађорђа», у генитиву.

Зграда је карактеристична по еклектичном стилу са елементима неоренесансе и сецесије видљивим на балконима, оквирима прозора и главном гвозденом порталу. Четвртасте основе, зграда има четири угаоне куле висине 17 м; ова висина достиже 19 м на нивоу централне пројекције главне фасаде. Цела грађевина, укључујући куле, крунисана је назубљеним зидинама које подсећају на средњовековне грађевине. У приземљу су били кухиња, трпезарија, тоалети, вешерај и радионица за одржавање. На спратовима су биле спаваће собе, учионице и канцеларије. Првобитно је фасада била офарбана у окер боју; данас је обојен зеленом бојом која отпада с фасаде и већ је избледела. Десно од главне капије 1998. године, постављена је бронзана спомен-плоча у знак обележавања годишњице пробоја Солунског фронта 1918. године.

Петрови двори

Комплекс окућнице Карађорђевог оца Петра, са дрвеним грађевинама с почетка XIX века, саграђен је 2004. године дислоцирањем аутентичних објеката народног градитељства са ових простора. Окућница је обновљена према сачуваним сведочењима савременика Првог српског устанка. „Петрове дворе“ сачињава велика кућа брвнара, вајат, клет, млекар, качара и пчелињак са вршкарама крај извора.

Споменик Карађорђу

Поводом обележавања 200 година Првог српског устанка, према скулптури академског вајара Станимира Павловића из Београда, изливен је споменик од бронзе. Карађорђе је приказан у стаменом стојећем ставу са изгледом из млађих дана, када је чувао пушком своје стадо и хајдуковао у свом родном крају.

Културни центар „Радоје Домановић“

Културни центар Радоје Домановић је основан 1974. године док је зграда из 1955. године и припада споменицима културе од значаја. Установа ради континуирано од оснивања и редовно се организују изложбе, филмске пројекције, музички садржаји и сценско-музички програми. Културни центар сарађује са другим организацијама, међу којима су аматерска позоришта и локална културно-уметничка друштва.