Поводом Светског дана оралног здравља у основној школи „Карађорђе“ стоматолог и лекар опште праксе су одржали предавање ученицима првог разреда о правилном прању зуба, али и превенцији болести прљавих руку. Презентацију је испратило око 50 малишана који су имали прилику да више сазнају о општој и оралној хигијени, као узроку, путевима,начину преношења и основним симптомима болести прљавих руку.

Циљеви обележавања:
Указивање на значај оралног здравља и на могућност да се применом адекватних мера добро орално здравље може одржати током читавог живота.
Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и на стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера нопходних за очување оралног здравља.
Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем. Подстицање доносиоца одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва.
Мобилисање свих сектора друштва на заједничке акције које имају за циљ промоцију оралног здравља. У свету је 90% становништа у опасности од неког облика болести зуба током живота, а многе од њих се могу избећи уз повећану подршку влада, здравствених удружењаи друштва, као и кроз програме финансирања превенције,откривања и лечења. Прва линија оралне здравствене заштите спроводи се са појединцем кроз превенцију, и пре свега се односи на добре навике прања зуба и редовне прегледе код стоматолога. Обележавање Светског дана оралног здравља један је од начина да се подстакну активности којеће помоћи да се смањи оптерећење овим болестима на националоном нивоу.Радећи заједно можемо ујединити напоре да спречимо епидемију каријеса, болести десни и губитак зуба и да помогнемо у одржању здравих зуба током живота.
Значајне чињенице о здрављу уста и зуба
Орално здравље има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције као што су говор и спавање.
90% светске популације је у опасности од неког облика болести зуба као што су каријес и болести десни, али и малигна обољења усне дупље. Само 60% светске популације има приступ адекватној здравственој заштити уста и зуба. Широм света, 60 до 90% школске деце има каријес. Инциденција оралног карцинома је у већини земаља између 1 и 10 случајева на 100.000 становника. Ризик оболевања од малигних болести усне дупље је 15 пута већи када се комбинују два главна фактора ризика, употреба дувана и алкохола. У земљама са високим дохотком 5% до 10% расхода за здравствену заштиту троши се за орално здравље. Зубобоља је водећи разлог за одсуствовање из школе у многим земљама. Велика потрошња шећера је фактор ризика број један за настанак зубног квара. Процењује се да у САД 30 до 40 милиона људи избегава стоматолошке прегледе и лечење због нелагодности и страха. Главни фактори ризика, као што су пушење, физичка неактивност и храна са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју низа хроничних обољења, укључујући ту и оболести уста и зуба.
Употреба дувана је разлог за половину свих периодонталних болести.
Опште препоруке за очување оралног здравља су:
– Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
– Престанак пушења
– Престанак или смањење конзумирања алкохола
– Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају
– Безбедно физичко окружење
– Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
– Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба и коришћење конца за зубе.
Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће. Посебно значајна циљна група за превентиван рад су труднице и деца школског и предшколског узраста код које се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. То је узраст када се навике о хигијени устаљују и много тога научи о оралном здрављу.