Светски дан добровољниох давалаца крви је дан посвећен добровољном давању крви. Обележава се 14. Јуна на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландшајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. Године добио Нобелову награду.

Крв и крвни деривати представљају лек за пацијенте и неопходни су да би неко био излечен и да би нечији живот био спашен. Добровољно давање крви је најпознатији и најчешћи вид  јавног означавања хуманости јер тиме што се да крв,помаже се некоме коме је јако потребна. Суштина свих давања крви је да се скупи довољна количина сигурне крви и да постигнемо да пацијента чека крв, а не да они чекају крв. Све здраве особе мушког и женског пола старе од 18 до 65 година могу дати крв, уколико задовољавају медицинске критеријуме после лабораторијског и лекарског прегледа. Просечна одрасла особа има 70 милилитара крви на килограм телесне тежине. Особа од 70 кг има око 5 до 5,5 литара крви. Може да се да тринаести део од укупне количине крви тј. до 450 мл. Време да се надокнади течни део крви из резерви је тридесетак минута, а ћелијски елементи за 30 до 60 дана. Дневно се створи 50 мл нове крви и исто толико разгради. Најспорије се надокнађује гвожђе које улази у састав сваког црвеног крвног зрнца. Зато је размак између два давања 3 до 4 месеца. Једини медицински пропис након давања крви је да се попије довољно течности. Исхрана и физичке активности су уобичајене. После давања крви не треба пушити два сата. Крв се даје из вене у прегибу лакта где је убд најмање болан. Компликације у вези са давањем крви не постоје. Ниво рада трансфузиолошких установа је такав да високо стручан и обучен кадар обезбеђује максималну сигурност даваоцу.Целокупан материјал за узимање крви је стерилан, апироген и за једнократну употребу. Вишеструко давање крви није опасно и не доводи до повећања или губитка тежине, не смањује нити повећава апетит и не смањује нити повећава радну способност. Постоји неколико стотина наследних својстава – крвногрупних антигена, сврстаних у двадесетак крвногрупних система, као што су: АBO, Rh и др.Крвне групе су биолошка наследна својства и налазе се на мембрани крвних и већине других ћелија у организму. За трансфузију, као вид трансплатације ткива, најважније су АBO и Rh, јер без података о њима се не сме употребити ни једна јединица крви. Заступљеност крвних група у нашој популацији је: А – 41%, 0 – 39%, B – 15%, AB – 5%, Rh+ – 85%, Rh- -15%.

Поводом Светског дана добровољног давања крви, Савет за здравље СО Рача и ОО Црвеног крста су организовали акцију ДДК 06.07.2015. године. Акција је спроведена у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије у склопу XI летње кампање са слоганом „НЕ ПРОПУСТИТЕ“.

Акцију су помогли Културни центар, Канцеларија за младе општине Рача, ЈКП Рача и ТВ Рача.

Према извештају Института за трансфузију крви Србије, одазвало се 40 потенцијалних давалаца, крв је дало 34 даваоца, од тога 2 жене. Први пут је крв дало 16 особа.

Сви даваоци добили су месечне улазнице за Олимпијске базене у Рачи за месец јул које је даривало ЈКП Рача.