Свако од нас може бити у прилици да треба прву помоћ, али свако од нас, такође,  може да научи да пружи прву помоћ.  Прва помоћ је чин спасавања живота, али је такође одраз хуманости, алтруизма и осећаја за потребе других људи.

Тема светског дана прве помоћи за 2015. годину је: ’’Будите херој! Године нису препрека’’.

Ове године порука је превасходно упућена старијој популацији, која је посебно осетљива са становишта настанка повреда у кућним условима, у саобраћају, на улици, као и  у другим околностима.  Желимо да истакнемо значај „хероја прве помоћи“  који у кризним ситуацијама могу да учине да драгоцени људски животи буду  спасени.

Прва помоћ спашава живот. Нису вам потребни ни чаробни огртач, ни супермоћи да бисте били херој. Потребни су вам само знање и одважност да га примените у тренутку када је некоме потребно.

За више од  90 процената спашених живота у масовним несрећама заслужни су обични људи који су се затекли на лицу места, умели и желели да помогну и понели се као прави хероји у критичним тренуцима. Знања из прве помоћи би требало да буду део здравствене културе грађана. Сваки живот који је на овај начин спашен треба да прати друштвено вредновање обичних, а одважних људи који су били спремни да помогну у невољи.

Више студија је потврдило да је за већину спашених живота у несрећама била заслужна брза и адекватна реакција обичних људи који су се затекли на лицу места или професионалног особља.

Сваких пет секунди једна особа изгуби живот због повреде. Правилно изведене мере кардиопулмоналне реанимације, примењене од стране онога ко се непосредно затекао уз жртву срчаног застоја, утростручују вероватноћу преживљавања. Ипак само једна трићина људи којима се догоди ово стање добија неку врсту прве помоћи неког од присутних.

Несрећа није увек предвидива. Она се може  догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Знање прве помоћи може да оснажи свакога од нас и да нас учини способним да некоме спасемо живот.

Прва помоћ је прва карика у ланцу спасавања живота у несрећама. Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбенијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа које се догађају у савременом добу.

Савет за здравље, Црвени крст и Канцеларија за младе Рача су у сарадњи са Црвеним крстом из Крагујевца поводом Светског дана прве помоћи организовали показну вежбу за указивање прве помоћи.

Пошто је ове године слоган „БУДИ ХЕРОЈ, ГОДИНЕ НИСУ ПРЕПРЕКА“, акција је спроведена у Основној школи „Карађорђе“ и Средњној школи „Ђура Јакшић“. Том приликом младима је показано како да се снађу и укажу прву помоћ у реалним ситуацијама .

Презентацију је испратило око 200 малишана од првог до осмог разреда основне школе и исто толико ученика средње школе.

Захваљујући доброј вољи омладине Црвеног крста, наши млади суграђани су сада спремни да укажу помоћ у свакодневним ситуацијама.